Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken!

onboarding coaching

 

Wat is onboarding?

Onboarding gaat over het inwerken, begeleiden en coachen van mensen gedurende hun eerste maanden in een nieuw bedrijf of functie. De cruciale beslissende eerste honderd dagen. Deze periode vormt de basis voor ‘de eerste indruk’ en een eerste indruk valt moeilijk weer bij te stellen. Dan kan deze eerste indruk maar beter geweldig zijn.

Een goed doordacht onboarding-proces zorgt voor sneller ingewerkte werknemers die meer vertrouwen hebben in hun functie. Maar het draagt ook bij tot een positieve bedrijfscultuur en teamgeest, en maakt eigenlijk ook dat iemand gelukkiger is in zijn job.

 

Wat is onboarding coaching? 

Onboarding coaching is geen nieuwe manier van coachen, het is het coachen van medewerkers op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Onboarding coaching zegt wat over het moment waarop het bedrijf coaching aanbiedt aan een medewerker. Niet curatief maar juist preventief.

De eerste periode in een nieuwe baan brengt voor nieuwe medewerkers onzekerheid met zich mee. Het wennen aan  een nieuwe omgeving, het gevoel je te moeten bewijzen, verwachtingen die wel of niet uitkomen, persoonlijke valkuilen die op de loer liggen, relaties opbouwen etc. zijn allemaal zaken die de nieuwe medewerker tegen kan komen. Drukke tijden die eerste 100 dagen; neemt de nieuwe medewerker ook tijd voor zelfreflectie?

Een externe coach kan helpen reflecteren en met haar kan de nieuwe medewerker in een veilige omgeving bespreken wat hem of haar bezighoudt.

 

Voor wie?

Allereerst is onboarding coaching voor de starters op de arbeidsmarkt, de Young professionals in hun eerste baan. Enthousiast, hoge verwachtingen en met vaak een lager zelfbewustzijn zodat ze zich onvoldoende bewust zijn van hun eigen grenzen.

Daarnaast voor de doorstromer op de arbeidsmarkt. Is het de doorstromer, gedreven door ambitie en een ontwikkelbehoefte? Of is de sollicitatie voor iemand noodgedwongen geweest door negatieve ervaringen bij de vorige werkgever? Wat is het werkelijk verhaal achter de sollicitatie? En welke bagage neemt de medewerker nog mee vanuit de vorige baan?

 

Coachingsonderwerpen en –vragen bestemd voor de nieuwe medewerker

  • Is het voldoende helder wat er van je verwacht wordt in je nieuwe baan en in de organisatie?
  • Hoe heb je je eigen feedback georganiseerd?
  • Hoe gaat het met je energieniveau? Stress is niets mis mee, mits je je na je werk ook goed kunt ontspannen.
  • Welke verwachtingen heb je van je nieuwe baan en komen deze uit?
  • Wat zou je met je leidinggevende willen bespreken maar stel je uit?
  • Welke valkuilen ken je van jezelf en liggen in de nieuwe functie op de loer?
  • Concrete situaties ingebracht door de coachee zelf.